Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek Nové Hrady

 

novehrady.jpg

 

 

 

 

 

 

Jednou z mála rokokových stavebních památek na území Českých zemí je zámek Nové Hrady u Litomyšle. Rokoková stavba vybudovaná v letech 1774–1777 hrabětem Jeanem-Antoinem Harbuvalem de Chamaré ve stylu francouzských letních sídel, často nazývána "Malý Schönbrunn" nebo "České Versailles".

Zámek Nové Hrady u Litomyšle je dominantou areálu, který zahrnuje vstupní bránu s francouzskou brodériovou zahradou a správními budovami, bývalý zámecký špýchar, klasicistní altán a více než 10 druhů rozličných zhrad – anglický park s pískovcovou Křížovou cestou (1767), vedoucí k pozůstatkům původního gotického hradu, zeleninovou zahradu na zadním nádvoří, přírodní divadlo, rozárium, ukázku italské zahrady s kaskádami, anglickou květinovou, parkánovou, bílou a bylinkovou zahradu včetně zeleného bludiště – labyrintu.

Zámek Nové Hrady je v Čechách ojedinělá rokoková stavba, kterou navrhl a nechal postavit původní majitel panství, hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré. Stavba z roku 1777 nebyla nikdy přestavována a dodnes si zachovala svou ryzí architektonickou podobu. Od roku 1997 je zámek v soukromém vlastnictví rodiny Kučerovy a celý areál prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Zámek je obklopen rozsáhlými pozemky, na kterých současní majitelé založili a stále ještě zakládají rozmanité typy zahrad. Od roku 1997, počátku rekonstrukce celého areálu, se již podařilo zvelebit velkou část přilehlých prostranství, ale budování a revitalizace dalších pozemků jsou stále živým projektem pro budoucí roky. Zahrady, které v novohradském areálu uvidíte, jsou ideou i dílem současných majitelů. Naleznete zde francouzksou zahradu, jezírko s pergolou, bílou zahradu, rozárium, italskou zahradu, parkánovou zahradu, zeleninovou zahradu, zelené divadlo nebo aglický park s křížovou cestou.
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/navstivte-ceske-versailles-zamek-nove-hrady-ve-v