Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrad Kost

Hrad Kost je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů v České republice. Původ hradu se datuje do 14. století, kdy si Beneš z Vartemberka nechává na skalním ostrohu uprostřed tří údolí vybudovat malou dřevěnou tvrz s obrannou kamennou věží. Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost v dobách, kdy jej obléhal Jan Žižka a po neúspěšném dobývání hradu prohlásil, že je pevný jako kost a ta prý patří psu. Pravdou ovšem zůstává, že samotný zakladatel hradu, hrabě Beneš, se do sobotecké zakládací listiny podepsal latinským přízviskem Benesius de Costy, což Češi při čtení zkomolili a přejmenovali ho na Beneše z Kosti.

Pohled z Plakánka

Během staletí majetek vlastnilo mnoho šlechtických rodů. Poslední majitelkou hradu byla Anna Marie dal Borgo Netolická, které je hrad roku 1948 zabaven.

V období vlády komunistického režimu byl hrad přeměněn v muzeum gotického a renesančního umění. Během té doby žila Anna Maria dal Borgo Netolická v Itálii a provdala se za Norberta Kinského, dalšího člena známého českého aristokratického rodu žijícího v exilu.

Po roce 1989 je majetek vrácen v restituci Giovannimu Kinskému dal Borgo, staršímu synovi Norberta Kinského a Anny Marie dal Borgo-Netolické.

Giovanni Kinský dal Borgo dal poté přepsat polovinou vlastnictví hradu na svého mladšího bratra Pia Kinského dal Borgo, a hrad  v současnosti vlastní prostřednictvím akciové společnosti Kinský dal Borgo.

 

Rodina Kinských v Čechách - 60 minut

Okruh Rodina Kinských v Čechách vás zavede do hradních paláců. Zhlédnete zde zbrojnici s kolekcí pušek, pistolí a zbraní a představí  se vám významní členové rodu. V rámci tohoto okruhu také navštívíte všechna hradní nádvoří, kapli sv. Anny a černou kuchyni.

Šelmberský palác - I. okruhVartemberský palác - I.okruhČerná kuchyně