Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grabštejn a Lemberk

Grabštejn a Lemberk - blízká místa

Ve středu dne 16. 9. 2020 se uskutečnil jediný zájezd v tomto roce.

Koronavirus ovlivnil počet účastníků, ale počasí nám přálo a zájezd se vydařil.

 

 

 

                     Celkový pohled na hrad od JV

 

Renesanční zámek, nebo středověký hrad?

Původně gotický hrad Grabštejn z poloviny 13. století, ležící poblíž trojzemí Čech, Německa a Polska, přestavěný v 16. století na renesanční zámek dnes nabízí několik prohlídkových tras. Průvodkyní vám mimo jiné může být během prohlídek pro děti sv. Barbora, patronka hradní kaple, renesančního skvostu z poloviny 16. století. Hradní interiéry vám poodhalí atmosféru historických období od poloviny 13. století do 20. století. Z hradní věže dohlédnete až do Žitavy (Německo) a Bogatynie (Polsko), uvidíte ale i Popovu skálu nebo obec Chotyně. Objekt byl poprvé zpřístupněn veřejnosti roku 1993, kdy se také odehrál první ze zde každoročně pořádaných benefičních koncertů ve prospěch hradu.

 

 

                                                Předzámči

 

Předchůdcem dnešního zámku Lemberk byl středověký hrad Löwenberg založený ve 40. letech
13. století Havlem z rodu Markvarticů. Z této doby se dochovaly jen spodní části zdiva
a některé prvky v hlavní věži.

V 16. století za Jindřicha Kurzbacha z Trachenberka a pánů z Donína byl hrad přestavěn na renesanční zámek, jehož ústředním prostorem se stal tzv. bajkový sál s malovaným kazetovým stropem.

Ve druhé polovině 17. století za držení Bredů získal zámek dnešní raně barokní podobu s uzavřeným štukově zdobeným nádvořím. Z této doby pochází i štukem bohatě zdobená kaple, rytířský sál, Zdislavina světnička a další místnosti k ní přiléhající.

Od poloviny 18. století už k žádné výrazné přestavbě Lemberka nedošlo. Poslední majitelé Gallasové
a Clam-Gallasové se věnovali převážně základní údržbě a opravě. Poslední šlechtickou majitelkou zámku byla princezna Gabriela Auerspergová rozená Clam-Gallasová.
Od roku 1945 je zámek majetkem státu.