Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květen - pevnost Königstein

9. 4. 2015

PEVNOST KÖNIGSTEIN – největší vojenská pevnost a hrad v Evropě

Stolová hora pod Königsteinem patřila kdysi v dávných dobách k Českému království, dnes si musíte zajet kousek za české hranice, k našim německým sousedům. Na pevnost Königstein se vydejte do Saského Švýcarska, přibližně patnáct kilometrů od státních hranic. Horská pevnost Königstein leží nad stejně nazvanou obcí na levém břehu řeky Labe. Historický objekt byl veřejnosti zpřístupněn v roce 1955. Celý objekt pevnosti je velmi rozsáhlý (rozkládá se na ploše 9,5 ha), vyhraďte si tedy raději na poznávání přinejmenším půl dne.

Již při přiblížení se k pevnosti vás přepadne pocit o úžasně velkém objektu, který určitě zdoláte, protože tady jsou instalovány dva výtahy. Skalní plošina v nadmořské výšce 247 m vám odhalí přes padesát rozmanitých staveb a stavbiček. Jakmile se ocitnete na pevnosti, otevře se vám hned z několika míst překrásný výhled do údolí řeky Labe, na Saské Švýcarsko a rovněž na východní výběžky oblasti Krušné hory. Trasa kolem hradeb měří kolem dvou kilometrů a ohromující výhledy určitě stojí za procházku. Hradby jsou vytvořeny z pískovcového kamene a dosahují výšky až 42 metrů.

Při prohlídce pevnosti Königstein uvidíte mezi jiným nejstarší dochovaná německá kasárna z let 1589-1590, hradní kapli, hladomornu, první posádkový kostel v Sasku z roku 1676 nebo nejhlubší studnu v Sasku s hloubkou 152,5 m. Při stavbě studby se těžila denně hornina o objemu kolem osmi kubických metrů. Do doby, než byla postavena studna, sloužily k získávání vody rezervoáry na dešťovou vodu. Zajímavostí je zde nejvyšší bod kraje – plošina dubu, kde prý není bouřky, aby sem neuhodil blesk.

Na Königstein se během válečných dob uchylovali kurfiřti a vévodové, protože tady našli bezpečí. Pevnost fungovala jako letohrádek, lovecký zámek i jako státní vězení. Vojenský význam nebyl zrovna velký, i když například Johann Eberhard von Droste zu Zützen odtud velel své armádě.

Na pevnost Königstein se vydejte s chutí, protože sem jezdí hodně českých turistů a jsou zde na ně perfektně připraveni – informační materiály obdržíte ve své rodné řeči. Pořídit si v češtině můžete i průvodce po pevnosti Königstein, orientační plánek a informační leták. Dopřát si můžete audioprůvodce. Informace v češtině získáte i ke krátkodobým výstavám ve zdejších prostorách.

pevnost Königsteinpevnost Königsteinpevnost Königstein

Potěšte se prohlídkou zajímavé nedobytné pevnosti, která vás již z dálky upoutá. Skvěle zapadá do okolní krajiny a přitahuje oči mnoha zvědavců. Na své si tady přijdou milovníci vojenské historie i přírodních krás. Během roku se pořádají zajímavé akce pro děti i dospělé jako hledání pokladu, koncerty, výstavy či akce pro horolezce. Zájemci o horolezectví mohou v okolí zdolávat oblíbené skály Lilienstein, Pfaffenstein a Quirl.