Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mělník

Letos nás čeká poslední výlet a to do města na soutoku dvou nejznámějších českých řek  - Labe a Vltavy. Na toto splynutí vod shlíží z výšin zámek Mělník.

Trochu informací z internetu ...

Renesanční zámek

Zámek Mělník

Navštivte místo, kde v minulosti žilo 23 českých královen a princezen.

Můžete obdivovat unikátní prostory, mezi které patří Velký sál s jedinečnou sbírkou map všech evropských měst 17. století. Podobnou sbírku vlastní pouze švédský král Karel XVI. Gustav. Dále navštívíte majestátní Koncertní sál, ve kterém se v současnosti konají reprezentativní akce, plesy a slavnostní galavečery. Za prohlídku jistě stojí i slavná Kaple, zasvěcená svaté Ludmile, kterou nechala postavit Eliška Pomořanská, manželka českého krále Karla IV.
Dále navštívíte Velkou jídelnu svatého Václava, zdobenou zlatem;  Dětský pokoj s hračkami a nábytkem z konce 19. století; Velkou ložnici automobilového závodníka Jiřího Kristiána; Pracovnu habsburského kancléře Augusta Longina; Zelený salon, Rytířský sál i schodiště zdobené loveckými trofejemi. Součástí expozice jsou i obrazy slavných mistrů, např. Karla Škréty, Petra Brandla, J.C.Lotha, P. Veronese a dalších.

HISTORIE ZÁMKU MĚLNÍK
Nad soutokem Labe s Vltavou se rozkládá zámek Mělník, původním názvem Pšov.  Jméno je odvozeno z názvu slovanského kmene Pšovanů. Původní dřevěný hrad byl koncem 10. století nahrazen kamenným sídlem. Od 10. století je zámek domovem pro 23 českých královen a princezen. Za vlády Karla IV. se Mělník stává královským věnným městem a místem, kde velmi ráda pobývala i Eliška Pomořanská, poslední manželka Karla IV. Ta zámek navštěvovala tak často a ráda, že zde z vděčnosti nechala postavit kapli zasvěcenou tehdy svatému Ludvíkovi, dnes svaté Ludmile. Sám Karel IV. zámek i město velmi podporoval, pod mělnickým zámkem nechal postavit základy historického sklepení, které se nachází ve třech poschodích a je o rozloze přesahující 1 500 m2. Také nechal svého času dovézt vinnou révu až z Burgundska a tím se zasloužil o další rozvoj mělnického vinařství, které se těší velké oblibě dodnes.
Jako poslední na zámku sídlily manželky Jiřího z Poděbrad. Kolem 80. let 15. století došlo k velké gotické přestavbě a později v 16. století získal zámek renesanční vzhled. Během 17. století se stává vlastníkem rod Černínů, který provedl raně barokní renovaci a dal zámku jeho charakteristickou podobu.
Od roku 1753 je zámek v majetku rodu Lobkowiczů. Jeho současný majitel kníže Jiří Lobkowicz zámek zrekonstruoval a nechal jeho krásné prostory zpřístupnit veřejnosti.

 

Nejenom samotný zámek stojí za pozornost. Je mnoho památek přímo v centru města. Rovněž hořínský plavební kanál se zdymadlem stojí za zmínku. A nám nezbývá, než se o tom přesvědčit.